Komunalni snovni krog Novo mesto

Komunalni snovni krog

Špela Gutnik

Circular Shield

spela.gutnik@circularshield.org
info@circularshield.org
051 681 102
08 200 6002

Kaj je Komunalni snovni krog embalaže tetrapak in higienskega papirja?

Komunalni snovni krog (KSK) embalaže tetrapak in higienskega papirja je dober primer lokalnega krožnega gospodarstva. Embalažo tetrapak, ki jo zbiramo v zabojnikih z rumenim pokrovom, dajemo v predelavo z namenom, da se iz nje izdela kakovosten recikliran higienski papir – robčki, brisače za roke, toaletni papir in drugo. Te izdelke uporabljamo v ustanovah in podjetjih v naši občini – lokalna skupnost tako sama priskrbi surovino za izdelavo higienskega papirja.

Na območju Mestne občine Novo mesto in sedmih občin, ki jih pokriva Komunala Novo mesto, je bil komunalni snovni krog vzpostavljen kot prvi v Sloveniji in našemu zgledu sledi vse več lokalnih skupnosti.

Kdo je vključen v komunalni snovni krog?

V komunalni snovi krog embalaže tetrapak in higienskega papirja se vključijo občina, komunalno podjetje, družba za ravnanje z odpadno embalažo, recikler oziroma proizvajalec papirja in lokalni distributerji. Ti deležniki oblikujejo partnerski krogotok z jasno opredeljenim namenom: da se ločeno zbrana odpadna embalaža tetrapak uporabi kot sekundarni vir celuloze in se vrne v isto lokalno skupnost kot reciklirani higienski papir.

Kako deluje?

Vsak deležnik »še naprej opravlja svoje delo«. A povezano, namensko, trajnostno in bolj učinkovito.

Da snovni krog živi, so ključni uporabniki higienskega papirja – to so javne ustanove in podjetja v lokalni skupnosti, kot so šole, vrtci, kulturni in športni objekti, občinske pisarne…

Za nemoteno delovanje pa so seveda pomembni tudi vsi prebivalci, saj s pravilnim odlaganjem odpadne embalaže tetrapak zagotavljajo surovino za izdelavo papirja.

Komunalni snovni krog embalaže tetrapak in higienskega papirja je mogoče oblikovati v vsaki občini ali mestu v EU, ki ima vzpostavljen sistem ločevanja komunalnih odpadkov.

Nagrade in priznanja:

Na tekmovanju dobrih praks krožnega gospodarstva THE CIRCULARS 2017 je pionirski komunalni snovni krog embalaže tetrapak in higienskega papirja Novo mesto prejel posebno pohvalo – HIGHLY COMMENDED – v kategoriji najboljši vladni, mestni oziroma regionalni projekt krožnega gospodarstva. Tekmovanje vsako leto organizirata The World Economic Forum in The Forum of Young Global Leaders z namenom promocije najboljših podjetij in izvedenih projektov na področju krožnega gospodarstva.

Z oblikovanjem komunalnega snovnega kroga zagotovimo okoljske in finančne prihranke ter vrsto drugih koristi.

Piškotek

Na našem spletnem mestu za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje uporabljamo piškotke. Preberi več